Opetusluvalla ajokortin suorittamisen hinta 2020

Mitä kaikkea opetuslupaopetuksessa kannattaa ottaa huomioon hintaa laskiessa ja miettiessä. Tässä artikkelissa käyn läpi kaikki vaiheet ja hinnat liittyen ajokortin suorittamiseen opetusluvalla.

Ajokortin hinta opetusluvalla hinta muodostuu seuraavanlaisesti:

 1. EAS-koulutus 44,90 €  (jos oppilaalla ei ole aikaisempaa ajokorttia)
 2. Opettajan opetuslupahakemus 30 €
 3. Oppilaan ajokorttilupa 35 €
 4. Oppilaan ajokorttikuvat 15 €
 5. Oppimateriaalit 45 €
 6. Poljin, opettajan peilit ja kolmio opetus autoon 150 € (asennus ammattilaisella 150 €)
 7. AjoWEPPI lisenssi alk. 24 € / kk
 8. Ajankäyttö noin 20 h ajo-opetukseen
 9. Polttoaineet 100 € – 200 € * Polttoainekuluissa on huomioitu se että perheessä opetettava saa ajaa myös yhteisiä reissuja esim. kauppaan tai mökille jotka muutenkin ajettaisiin.
 10. Teoriakoe 35 €
 11. Riskikoulutus 299 €
 12. Ajokoe 90 €

Kustannukset yhteensä: 799 € – 1100 €

1. EAS-koulutus 44,90 €  (jos oppilaalla ei ole aikaisempaa ajokorttia)

Aloita ajotunnit opetusluvalla heti tuntien jälkeen! Unohda ylimääräiset webbikamerat, mikrofonit ja käy koulutus juuri silloin kun sinulle parhaiten sopii! Tunteja ei tarvitse suorittaa 4 h kerralla, vaan voit jakaa tunnit haluamiisi eriin. Voit käydä tunnit pc:llä tai mobiililaitteella. Tämän kätevämpää Ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus (EAS) ei voisi enää olla!

2. Opettajan opetuslupahakemus 30 €

Jätä Opetuslupahakemus ajovarman toimipisteeseen. Varaa aika tästä. Opetuslupahakemuksen hinta 30€. Opetusluvan voi saada vähintään 25-vuotias henkilö henkilöauton, mopon, mopoauton tai moottoripyörän ajo-opetuksen antamiseen, kunhan hänellä on ollut opetusta vastaava ajokortti vähintään 5 vuotta.

3. Oppilaan ajokorttihakemus 35 €

Hae oppilaalle ajokorttilupaa tästä. Lupa astuu voimaan heti, hinta 35 €. Ajokorttilupa voidaan myöntää aikaisintaan 2 vuotta ennen kuin hakija täyttää ajokortin luokkaa vastaavan ikävaatimuksen.

Tarvittavat liitteet:

 • 2 kpl passikuvia ( ei tarvitse jos on aikaisempi ajokortti / voimassa oleva passi)
 • 35 € rahaa

4. Oppilaan ajokorttikuvat alk. 15 €

Ajokorttiin tulevaa kuvaa hankittaessa pitää huomioida, että toisin kuin passihakemuksessa, ja monia lupia haettaessa, ajokorttia haettaessa kuvien (2kpl) täytyy olla paperiset, jos hakijan kuvaa ei ennalta löydy Trafin järjestelmästä. Sähköiseen Lupahallinnon valokuvapalvelimeen toimitettu kuva ei siis kelpaa ajokorttilupahakemukseen.

5. Oppilaan oppimateriaalit alk. 29 €

AjoMestan itseopiskelupakettien avulla varmistat, että teoriakoe menee heittämällä läpi.

 • Itseopiskelupaketti (laaja) – 75 € (sisältää oppimisympäristön ja teoriakoe harjoitteluohjelman ja kirjan)
 • Itseopiskelupaketti – 49 € (sisältää oppimisympäristön ja teoriakoe harjoitteluohjelman)
 • Webauton laaja oppimisympäristö – 29 € (sisältää 5 tasotestiä)
 • Teoriakoe harjoitteluohjelma – 29 €
 • Turvallisuutta teille -materiaali – 29 € (sähköinen oppikirja)

6. Opettajanpoljin, peili ja kolmio opetus autoon (150 € – 250 €)

Opetuspoljin on pakollinen varuste kuljettajaopetusta annettaessa henkilöauto-opetuksessa. Opetuspolkimen voi asentaa halutessaan itse. Noudata valmistajan antamia asennusohjeita. Lain mukaan asianmukaisesti asennettu ja toimiva opetuspoljin on ajokokeeseen pääsyn edellytys. Suosittelen polkimen asennusta ammattilaisella esimerkiksi autohuoltoliikkeessä.

7. AjoWEPPI opetussovellus (alk. 24 € / kk)

Aloita ilmaiseksi
UUTTA! Unohda stressi ja tiedon etsiminen, kaikki on tehty sinulle jo valmiiksi! AjoWEPPI opetussovellus sitältää lukuisia opettajan ja oppilaan työjaluja ja ominaisuuksia, joilla opettaminen ja oppiminen helpottuu ja nopeutuu huomatavasti!
AjoWEPIN avulla helpotat omaa opettamistasi ja varmistat, että oppilas saavuttaa kaikki tavoitteet ajokokeen läpäisyyn ja läpäisee ajokokeen heti ensimmäisellä yrittämällä. AjoWEPPI on Suomen laajuinen uusi opetuslupaopetuksen digitaalinen opetussovellus.

8. Ajankäyttö noin 20 h ajo-opetusta

Opetusluvalla suurin osa ajokortin hinnan säästöistä tulee siitä että opettajana toimii oma vanhempi, eikä ammattimainen liikenneopettaja. Monesti opetuslupaopettajat aliarvioivat tarvittavien ajotuntien määrän. Tietenkin tämä on yksilöllistä, mutta keskiverrollisesti ajotunteja tarvitaan noin 20 h, ennen hyväksyttyä ajokoetta. Opetuslupaopetuksessa ajotunteja pystyy yhdistämään monesti myös talouden muihin ajoihin, jolloin ajo-opetusta tapahtuu automaattisesti. Tällöin pitää kuitenkin huomioida, että ajoreitit olisivat mahdollisimman monipuolisia, eikä aina tuttu ja sama reitti kauppaan ja takaisin kotiin.

Jos suunnitelmissa on ajattaa oppilasta esimerkiksi joka lauantai ja sunnuntai pari tuntia, tämä tarkoittaa käytännössä noin 10 viikkoa eli ajallisesti noin 2,5 kk.

9. Polttoainekulut 100 € – 150 €

Polttoainekustannuksia laskettaessa kilometrejä 20 h aikana tulee noin 150 km – 350 km. Helposti miettii, että kyllähän 20 h aikana ajetaan enemmän, mutta opetusajo on paljon hitaampaa ja rauhallisempaa kuin ”normaali ajo”. Tietenkin opetusluvalla tehdään paljon todennäköisemmin muutama pitempi maantieajo, kuin autokoulussa, josta kilometrejä ja kulutusta tulee enemmän.

Jos talouden muita hyötyajoja ei lasketa mihin polttoainetta menisi muutenkin, niin ajo-opetuksen polttoainekustannukset eivät ole kovinkaan suuret. Pyöreästi noin 100 € – 150 € luokkaa.

10. Oppilaan teoriakoe 35 €

Teoriakokeen tarkoituksena on varmistaa, että ajokorttia suorittavalla on riittävät tiedot ja osaaminen, jotta hän voisi toimia vastuullisena kuljettajana. Teoriakokeeseen tarvitset kuvallisen henkilöllisyystodistuksen, tutkintotodistuksen(e100) ja todistuksen EAS-koulutuksesta.

11. Riskikoulutus alk. 299 €

Riskikoulutukseen sisältyy 4 tuntia teoriaopetusta ja 4 tuntia ajo-opetusta, joka voidaan osin antaa myös simulaattorilla. Riskikoulutuksessa keskitytään vaikeissa olosuhteissa ajamiseen ja tuetaan sääntöjä noudattavan, turvallisen ja vastuullisen ajotavan omaksumista, sekä vahvistetaan valmiuksia välttää liikenteen vaaratilanteita ja onnettomuusriskiä lisääviä tekijöitä.

Riskikoulutus suoritetaan, kun ajokokemusta on jo kertynyt liikenteessä ja auton käsittely- ja hallintataidot sekä liikenteessä toimiminen ovat itsenäisellä tasolla.

12. Ajokoe 90 €

Ajokokeella varmistetaan, että osaat toimia vastuullisena kuljettajana ja osaat soveltaa ajamisen perustaitoja itsenäisesti ja turvallisesti erilaisissa tilanteissa. Tärkeää on, että osaat tunnistaa ja arvioida riskejä sekä omaa toimintaasi ja sen vaikutuksia liikenneturvallisuudelle.

Ajokokeessa vaadittu osaaminen koostuu pakollisesta opetuksesta sekä siitä osaamisesta, jonka hankit itsenäisesti ja oman opetuslupaopettajasi tai autokoulun kautta.

Aloita ajoWEPPI sovelluksen käyttö jo tänään

Kun kokeilet ajoWEPPIÄ, et halua palata takaisin entiseen

Aloita ilmaiseksi
|2020-02-02T10:49:38+02:0013 tammikuun, 2020|Yleinen|0 Kommenttia