Kokemuksia ajamaan oppimisesta ja opettamisesta

”Tervetuloa ja mahtavaa, että olet päättänyt aloittaa ajokortin suorittamisen opetusluvalla”

Tervetuloa matkalle kohti autolla ajamisen opettamista ja oppimista. Kokemuksena autolla ajamaan oppiminen on haastava, mutta palkitseva niin opettajalle kuin oppilaallekkin. Hienoa, että olet löytänyt nämä sivut ja olet kiinnostunut opettamisesta ja varsinkin siitä miten opettaa sujuvasti ja helposti. Mielessäsi pyöriikin varmasti useita kysymyksiä opettamiseen ja oppimiseen liittyen. Älä huoli, olen tehnyt sinulle mahdollisimman paljon asioita valmiiksi. Olen opettanut noin 10 vuotta ja olen huomannut että autolla ajaminen opitaan erilaisten vaiheiden ja tehtävien kautta. Tulen kertomaan sinulle kaikki nämä vaiheet ja ja mitä missäkin vaiheessa pitää ottaa eritoten huomioon.

”Ajamaan opettelu alkaa vasta ajokokeesta”

Olen huomannut hyvin monella elämän osa-alueella, että suunnitelmallisuus on yksi tärkeimpiä tekijöitä. Suunnitelmallisuuden tärkeys ei poikkea autolla ajamisen opettelussakaan, vaan täysin päinvastoin. Ajamisen opettelun suunnitteleminen on tietenkin haastavaa, jos ei ole ennen opettanut ketään. Älä huoli, olet tullut juuri oikealle sivustolle, saat paljon oppeja ja vinkkejä, joita voit käyttää omassa opetuksessasi! AjoWEPPI opetussovellukseen on tehty kaikki sinulle valmiiksi, josta sinun on helppo seurata opettamisen ja oppimisen edistymistä step by step!

Autolla ajamisen oppiminen on kuin kävelisi portaita pitkin ensimmäisestä kerroksesta ylimpään. Jos jätät jonkun portaan kävelemättä tai hypit portaita liian innokaasti ylöspäin, tämä kostautuu satavarmasti jossain ajokortin suorittamisen vaiheessa. Ajamaan oppimisen suurin tavoite oppilaalle on tietenkin ajaa autoa turvallisesti ja itsenäisesti, läpäistä ajokoe ja saada ajokortti. Kun ajamista miettii tarkemmin, ajokokeen läpäisy on vasta oikeastaan se oppilaan ensimmäinen askel ajamisen uralla. Ajaminen alkaa todenteolla vasta, kun oppilas ajaa autoa täysi itsenäisesti ja alkaa haalimaan kokemuksia ratin takana yksin liikenteessä.

Keskimääräisesti ihminen saa ajokortin 18 vuotiaana ja lopettaa ajamisen noin 80-vuotiaana. Ajotunteja oppilas ajaa keskimääräisesti noin 15h – 20h ennenkuin läpäisee ajokokeen. Jos vertaa tätä 20 tuntia 60 vuoden tuleviin ajovuosiin, ymmärtää että liikenteen ja ajamisen ”haasteet” ovat vasta edessä.

”Ei tästä ajamisesta tule yhtään mitään”

”UP AND DOWN SWING” Elämässä kaikki menee ylös ja alas, tavoitteena tietenkin että oppimisen ja taidon käyrä lopulta näyttäisi nousujohteista ja kipuaisi tasaisesti ylöspäin. Oppimisen käyrä ei tee sääntöön poikkeusta, vaan toimii juurikin tällä tavalla. Välillä oppilaalla on vaikeita päivä ja välillä asiat ja ajaminen sujuvat kuin tanssi. Monesti positiiviset asiat unohtuvat oppilaalta paljon nopeammin ja keskitytään pelkästään ajamisen haasteisiin ja oppimisen negatiivisuuksiin ”ei tästä tule mitään”, ”miksi minä en ikinä opi”, ”tämä on ihan ***** jne.

Älä huoli, ihmisen aivot toimivat juuri näin ja on aivan normaalia, että oppilas haluaisi luovuttaa ja jättää koko homman kesken. Varsinkin oppimisen alkuvaiheessa aivot ylikuormittuvat todella helposti, koska oppilaalla ei ole mihinkään asiaan vielä minkäänlaista lihasmuistia tai automaatiota. Aivot haluaisivat pysyä omalla mukavuusalueellaan ja kun kropan jokainen raaja tekee omaa pikkutarkkaa liikettä auton käsittelyssä ja hallinnassa, on täysin normaalia että esim vaihdetta vaihdettaessa vaihde meinaa vaihtua ilman kytkintä. Itse olen sanonut aina oppilaalle ensimmäisellä tunnilla, että mitään liikettä ei saisi tehdä nopeasti tai rajusti. Rauhallisesti toimien opettaja kerkeää reagoimaan oppilaan tekemiin liikkeisiin hyvissä ajoin ja estämään tarvittaessa täystuhon syntymisen. Auton käsittelyssä oikeastaan ainut asia joka tehdään reippaasti on kytkinpolkimen pohjaan painaminen. Muuten auton käsittely toimii pehmein ja rauhallisin liikkein.

”Virhe jonka tein oppilaiden kanssa liikenneopettaja urani alkuvuosina”

Olen huomannut, että oppilaan oppimista ensimmäisestä ajotunnista ajokokeen läpäisyyn voisi kuvailla seuraavalla käyrällä. Kuvan alkupäässä oppiminen tapahtuu hitaammin kuin keskivaiheilla ja käyrän loppunytkähdys johtuu ajokokeen jännityksestä tuomasta paniikista, joka peilautuu suoraan ajamiseen ja välillä todella typeriinkin virheisiin. Toiset meistä on kovempia jännittäjiä ja toisille jännityksen tuoma kutkutus tuo jopa ajamiseen uudenlaista varmuutta ja rohkeutta.

Käyrän keskivaiheella oleva notkahdus puolestaan johtuu siitä, että opettajan suu alkaa hiljenemään tunti tunnilta, jotta ajaminen muuttuisi itsenäisemmäksi. Oman liikenneopettajaurani alkuvuosina tein itse virheen opettamalla ja varmistamalla oppilaan jokaisen kysymyksen vielä viimeisilläkin ajotunneilla ennen ajokoetta. Oppilas tottuu ajotuntien alussa, että opettaja varmistaa ja neuvoo yksinkertaisissakin asioissa ja tämä mode jää oppilaalle tietenkin päälle, koska hän ei haluaisi ratkaista asioita itse vaan siirtää vastuun opettajalle. Jos opettaja toimii näin, pommi tapahtuu ajokokeessa, kun oppilas alkaa kyselemään varmistuksia tutkinnonvastaanottajalta. Ajokokeessa tutkinnonvastaanottaja ei tietenkään saa puuttua oppilaan ajamiseen millääntavalla ja yleensä oppilaan energia meneekin asioiden turhaan varmisteluun, vaikka keskittyminen pitäisi olla ajamisessa ja liikenteen havainnoinnissa.

Tässä tuleekin opettajalle haaste. Opetuksen alkuvaihessa sinun on kerrottava ja ohjattava oppilasta tekemään asiat oikein, samalla tehden oppimisesta mahdollisimman stressitön ja rauhallinen oppimistilanne. Jos annat liian aikaisin oppilaalle vastuuta selvitä tilanteista täysin itsenäisesti, hän saa helposti liikaa tehtäviä miettiäkseen ja ajaminen ei onnistu, koska asioita on yksinkertaisesti liikaa. Jos kuitenkin varmistelet vielä viimeisilläkin tunneilla hänen omia päätöksiä ja ratkaisuja, oppilas ei opi ajamaan autoa itsenäisesti. Sen takia itsenäinen ajamisen opettelu on hyvä aloittaakkin jo vähän ennen opetuksen keskivaihetta.

Tsemppiä ajotunneille ja opetuksen aloittamiseen 🙂

-AjoWEPPI kehittäjä Henri Nuutinen

Aloita ajoWEPPI sovelluksen käyttö jo tänään

Kun kokeilet ajoWEPPIÄ, et halua palata takaisin entiseen

Aloita ilmaiseksi
|2020-02-02T10:46:45+02:0027 elokuun, 2019|Yleinen|0 Kommenttia